Perníkový koláč
Koláč vznikol spontánne na základe receptu na Linzert od mojej babky Cicošovej. Ja som pridal do cesta navyše perníkové korenie, med a tradičnú mriežku nahradil vianočným motívom.
Potrebujeme: 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 2 lyžice psyllia, pol lyžičky jedlej sódy, 50g ghee, 50g kokosového cukru, 1 lyžicu medu, 200 ml vody, lyžičku perníkového korenia, lyžičku cejlónskej škorice, domáci ríbezľový lekvár.
Príprava: Do misky si preosejeme múku, pridáme kokosový cukor, jedlú sódu, perníkové korenie a škoricu. Poriadne premiešame. Psyllium v menšej miske zalejeme 200 ml vody a necháme ho 5 minút odstáť. Následne ho pridáme k múke s koreninami spoločne s maslom ghee a medom. Vypracujeme hladké hustejšie cesto a ak treba pridáme ešte trošku vody. Odoberieme si cca 1/4 cesta na vianočný motív a zvyšnú časť rozváľame a uložíme na dno tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Cesto potrieme domácim lekvárom a na vrch poukladáme formičkami na pečenie povykrajované vzory. Koláč pečieme 30 minút pri 160 st.
Komentáre