Slivkovo-makový koláč


V prvý májový deň sme mali chuť na niečo sladké. Doma bol po ruke slivkový lekvár a kopec maku. Voľba bola hneď jasná, využil som aj zvyšok vlašských orechov.

Potrebujeme: Na cesto, 300g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 180 ml vody, 80 ml olivového oleja, 1 jablko, 2 lyžice psyllia, 3 lyžice kokosového cukru, vanilkový cukor, lyžičku sódy, lyžičku cejlónskej škorice. Na plnku, 200g maku, 3 lyžice kokosového cukru, kôru z polovice citróna, horúcu vodu, slivkový lekvár bez pridaného cukru, hrsť vlašských orechov.

Príprava: Najskôr si pripravíme plnku. Mletý mak zmiešame s cukrom, pridáme citrónovú kôru a zalejeme cca 50 ml vriacej vody. Poriadne premiešame a plnku necháme odstáť. Do preosiatej múky pridáme psyllium, cukor, vanilku, škoricu a sódu. Suchý základ poriadne premiešame a vlejeme k nemu vodu s olejom a pridáme na jemno nastrúhané jablko. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré nalejeme do tortovej formy. Cesto uhladíme vlhkou rukou a vrch potrieme slivkovým lekvárom. Na lekvár rovnomerne rozotrieme makovú plnku a vrch posypeme sekanými vlašskými orechmi. Koláč pečieme pri 160 st. 35 minút.

Komentáre

Zuzana napísal(a)…
Dobry den
Prosim, aky priemer mala forma, do ktorej ste kolacik robili? Dakujem
Kamil napísal(a)…
Dobrý deň želám. Forma mala priemer 22 cm.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kôprová omáčka s pečeným zemiakom

Bublanina