Rochovské bóky


Tento recept pochádzajúci z Gemera, nazývaný aj ako Gemerské gule - bóky, som si upravil na bezmäsitú verziu. Pôvodne sa podával ako samostatné jedlo s kyslou kapustou a bez polievky. Ja som tento recept získal od Danky z Rožňavy, ktorá ho pripravuje ako mäsové gule s polievkou. Môj recept spĺňa aj podmienky harmonického stravovania.

Potrebujeme: 0,5 kg zemiakov, 1 veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 údené tofu, 2 lyžice psyllia, 160g. špaldovej múky, olivový olej, mletú červenú sladkú papriku, čierne mleté korenie, majoránku

Príprava: Z nakrájanej cibule, oleja, jednej lyžičky mletej sladkej papriky a jednej lyžice špaldovej múky urobíme vo veľkom hrnci zápražku na polievku. Pridáme do polovice hrnca vlažnej vody, osolíme, pridáme majoránku a povaríme 20 minút. Zemiaky, cibuľu a cesnak očistíme a spoločne s tofu nastrúhame do misky. Do vzniknutej masy pridáme psyllium, soľ a postupne aj múku, tak aby sme dosiahli hustotu haluškového cesta. Z hotovej masy tvarujeme mokrými rukami gule, ktoré varíme v pripravenej polievke 20 minút, kým nevyplávajú na povrch. Po prvých piatich minútach gule podoberieme aby sa neprichytili na dno hrnca. Hotové bóky podávame s polievkou v ktorej sa varili.

Uvedené množstvo v recepte je pre dve hladné osoby :) 

Pôvodný recept od Danky nájdete na https://kamilove-napady.blogspot.com/2011/01/rochovske-bocky.html

Dobrú chuť.

Komentáre

Marcel napísal(a)…
Mňam, TOPKA 👍🤗

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kôprová omáčka s pečeným zemiakom

Bublanina

Slivkovo-makový koláč