Vianočka


Tradičné raňajky u nás na Vianoce s maslom, medom a najnovšie aj so strúhaným čerstvým chrenom.

Potrebujeme: 500g špaldovej celozrnnej hladkej múky, 90g kokosového cukru, vanilkový cukor, dve lyžice psyllia, polovicu kocky droždia, citrónovú kôru, lyžičku cejlónskej škorice, 200ml vlažnej vody, 100ml oleja

Príprava: Múku si preosejeme do misky, pridáme ostatné suché suroviny a droždie. Poriadne premiešame, vlejeme vlažnú vodu s olejom a vypracujeme hustejšie hladké cesto. Prikryté ho necháme kysnúť na teplom mieste 2 hodiny. Vykysnuté cesto ešte raz prepracujeme na doske a rozdelíme na 5 častí. Z troch častí upletieme vrkoč, ktorý preložíme na plech, zvyšné dve časti zmotáme do prameňa a uložíme na základný vrkoč a jeho konce na oboch stranách zahneme pod vianočku. Vrch vianočky na troch miestach spevníme špáradlami a necháme ešte 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Pečieme v teplovzdušnej fritéze alebo rúre pri 150 st. 25 minút. 




 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Zemiakové bóky s červenou kapustou

Slivkovo-makový koláč

Kôprová omáčka s pečeným zemiakom