Cviklový koláč
Inšpiroval som sa receptom od Antónie Mačingovej na cviklový koláč. Tento recept som si prispôsobil a prerobil ho do vegánskej verzie.
Potrebujeme: 300g varenej červenej repy, 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 3 lyžice kakaového prášku, 1 prášok do pečiva, vanilkový cukor, 70g kokosového cukru, 1 banán, 200ml mandľového mlieka, 80ml olivového oleja, malinový lekvár, 50g horkej čokolády, rum, cejlónsku škoricu
Príprava: Cviklu si do misky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k nej rozpučený banán, olej a mandľové mlieko. Preosiatu múku zmiešame s kakaom, kokosovým cukrom, vanilkou a práškom do pečiva. Následne pridáme ku cviklovému základu a vypravujeme hustejšie tekuté cesto. Pečieme v tortovej forme pri teplote 160st. počas 45 minút. Ešte horúci korpus pokropíme rumom, natrieme malinovým lekvárom a posypeme strúhanou čokoládou. Po vychladnutí jemne posypeme škoricou, ozdobíme ovocím a nakrájame.
Komentáre