Lievance z kvetov bazy
Využil som čas kvitnutia bazy a pripravil som lievance z jej kvetov. Z detstva si pamätám na bazovú limonádu, ktorú robievala moja babka. Uskladnenú sme ju mávali v pivnici za kuchyňou. Jedného letného večera nám fľaše s bazovicou začali strielať a lietať po pivnici :) Akosi sme na pár fliaš pozabudli a nevydržali ten obrovský tlak. Možno sa niekedy pustím aj do prípravy limonády, ktorú pre istotu uskladním v chladničke.
Potrebujeme: 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vodu, domáci lekvár, bazové kvety a olivový olej
Príprava: Z múky a vody si pripravíme cestíčko. Hustota cesta ako na klasické lievance. Ochutíme ho vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Čerstvo odstrihnuté bazové kvety chytíme za stonku a postupne ich namáčame v cestíčku. Kvety vložíme do rozohriatej panvice, kam sme pridali trošku olivového oleja. Po upečení odstrihneme stonky tesne nad kvetom a lievance obrátime. Hotové ich poukladáme na taniere a potrieme lekvárom. Vrch lievancov môžete posypať škoricou a mandľami.
Komentáre