" Škvarkové " pagáče


Tieto pagáče som pripravoval podľa klasického receptu, upravil som si však jednotlivé ingrediencie podľa seba. V recepte som vynechal vajíčko a použil celozrnnú špaldovú múku. Škvarkovú nátierku použite podľa chuti, či už rastlinnú alebo klasiku. S oboma sa pagáčiky určite vydaria.

Potrebujeme: 500g hladkej špaldovej celozrnnej múky, 250g škvarkovej nátierky, 230 ml vlažnej vody, 30g čerstvého droždia, 2 lyžičky soli, lyžičku kokosového cukru, 2 lyžice olivového oleja

Príprava: Múku preosejeme do misky, pridáme soľ a poriadne premiešame. Do stredu múky nadrobíme droždie, ktoré posypeme cukrom a zalejeme troškou vlažnej vody. Misku prikryjeme a necháme 15 minút nakysnúť kvások. Ku hotovému kvásku a múke prilejeme 230 ml vody, lyžicu olivového oleja a vypracujeme vláčne, hladké cesto. V miske ho necháme ďalších 15 minút kysnúť. Cesto vyberieme a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na obdĺžnik. Vrch cesta potrieme olivovým olejom. Keď je celé cesto natreté, hornú tretinu preložíme zhora nadol. Potom cez ňu preložíme dolnú tretinu zdola.Takto preložené cesto ešte preložíme z jednej tretiny zľava doprava a sprava doľava. Vznikne nám tvar podobný štvorcu. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odstáť.Cesto znova rozvaľkáme a teraz vrch natrieme polovicou škvarkovej nátierky. Cesto zas preložíme, necháme 15 minút podkysnúť a postup zopakujeme s druhou polovicou nátierky. Po ďalšom podkysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáče. Ukladáme ich na papierom vystlaný plech. Necháme ich pod utierkou 15 minút nakysnúť a následne ich upečieme pri 190 st. počas 15 minút. Z uvedeného množstva pripravíte 25 kúskov.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kôprová omáčka s pečeným zemiakom

Bublanina

Slivkovo-makový koláč