Kávová mini tortička


Táto rustikálna mini tortička je spojením prirodzenej sladkosti, kávy a ovocného akcentu. Korpus je zo špaldovej múky a zomletej quinoy, jemne potretý domácim malinovým lekvárom, ktorý krásne prepojil chute a dodal šťavnatosť. Maslový krém bol sladený kokosovým cukrom a ochutený silným espressom, pričom bodovo je v ňom rozotretý aj lekvár pre ovocný kontrast.

Povrch torty je obalený v pražených mletých mandliach a vrchná časť je ozdobená hoblinami kvalitného ceremoniálneho kakaa, lyofilizovanými malinami, čerstvou mätou a pár čokoládovými mandľami.

Výsledkom bola vyvážená kombinácia kávy, jemnej sladkosti, ovocia a chrumkavých mandlí – ideálna na popoludňajšiu kávu alebo ako malý dezert na špeciálnu príležitosť.

Priemer tortičky bol 12cm. 

Potrebujeme:

Na korpus:

100 g hladkej špaldovej múky

50 g jemne zomletej quinoy

1 vajce

70 g kokosového cukru (alebo trstinového)

60 ml rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, alebo kravské)

50 ml roztopeného masla (alebo kokosového oleja)

1 ČL prášku do pečiva

Štipki soli

1 ČL instantnej kávy alebo 1 PL silného espressa

Na maslový kávový krém:

120 g mäkkého masla (izbová teplota)

80 g kokosového cukru 

1 PL silného espressa (vychladnutého)

1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)

1–2 PL malinového lekváru (priamo do krému – bodovo pre jemný ovocný akcent)

Na potretie korpusu:

2–3 PL domáceho malinového lekváru

Na obalenie a ozdobu: 

50 g pražených mletých mandlí

Hobliny ceremoniálneho kakaa alebo kvalitnej horkej čokolády

Lyofilizované (sušené) maliny

Čerstvú mätu 

Pár čokoládových guličiek (voliteľné)

Príprava:

Korpus:

Predhrej rúru na 170 °C.

Vajce vyšľahaj s cukrom do svetlej peny. Pridaj mlieko, roztopené maslo a espresso.

V druhej miske premiešaj múku, mletú quinou, prášok do pečiva a štipku soli.

Spoj obe zmesi a premiešaj len do spojenia surovín.

Cesto nalej do formy vystlanej papierom na pečenie a peč cca 20–25 minút (urob test špajdľou).

Po upečení nechaj úplne vychladnúť.

Maslový kávový krém:

Maslo vyšľahaj do svetlej a nadýchanej hmoty (cca 3–5 minút).

Postupne prisypávaj práškový cukor a stále šľahaj.

Nakoniec pridaj espresso a vanilku.

Do hotového krému môžeš "bodovo" vmiešať lyžičkou malinový lekvár, aby vznikli jemné ovocné prúžky. Zostavenie:

Korpus rozrež na dve vrstvy.

Spodnú časť potri lekvárom, nanes časť krému a prikry druhou časťou korpusu.

Celý povrch tortičky potri zvyšným krémom. 

Obaľ boky torty v pražených mletých mandliach.

Vrch ozdob hoblinami ceremoniálneho kakaa, sušenými malinami, čokoládovými guličkami a mätou.

Tip:

Pre výraznejšiu kávovú chuť môžeš korpus pred potieraním ešte jemne pokvapkať espressom alebo amaretom.




 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Medovníky

Slivkovo-makový koláč

Zemiakové bóky s červenou kapustou