Kávová mini tortička
Táto rustikálna mini tortička je spojením prirodzenej sladkosti, kávy a ovocného akcentu. Korpus je zo špaldovej múky a zomletej quinoy, jemne potretý domácim malinovým lekvárom, ktorý krásne prepojil chute a dodal šťavnatosť. Maslový krém bol sladený kokosovým cukrom a ochutený silným espressom, pričom bodovo je v ňom rozotretý aj lekvár pre ovocný kontrast.
Povrch torty je obalený v pražených mletých mandliach a vrchná časť je ozdobená hoblinami kvalitného ceremoniálneho kakaa, lyofilizovanými malinami, čerstvou mätou a pár čokoládovými mandľami.
Výsledkom bola vyvážená kombinácia kávy, jemnej sladkosti, ovocia a chrumkavých mandlí – ideálna na popoludňajšiu kávu alebo ako malý dezert na špeciálnu príležitosť.
Priemer tortičky bol 12cm.
Potrebujeme:
Na korpus:
100 g hladkej špaldovej múky
50 g jemne zomletej quinoy
1 vajce
70 g kokosového cukru (alebo trstinového)
60 ml rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, alebo kravské)
50 ml roztopeného masla (alebo kokosového oleja)
1 ČL prášku do pečiva
Štipki soli
1 ČL instantnej kávy alebo 1 PL silného espressa
Na maslový kávový krém:
120 g mäkkého masla (izbová teplota)
80 g kokosového cukru
1 PL silného espressa (vychladnutého)
1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)
1–2 PL malinového lekváru (priamo do krému – bodovo pre jemný ovocný akcent)
Na potretie korpusu:
2–3 PL domáceho malinového lekváru
Na obalenie a ozdobu:
50 g pražených mletých mandlí
Hobliny ceremoniálneho kakaa alebo kvalitnej horkej čokolády
Lyofilizované (sušené) maliny
Čerstvú mätu
Pár čokoládových guličiek (voliteľné)
Príprava:
Korpus:
Predhrej rúru na 170 °C.
Vajce vyšľahaj s cukrom do svetlej peny. Pridaj mlieko, roztopené maslo a espresso.
V druhej miske premiešaj múku, mletú quinou, prášok do pečiva a štipku soli.
Spoj obe zmesi a premiešaj len do spojenia surovín.
Cesto nalej do formy vystlanej papierom na pečenie a peč cca 20–25 minút (urob test špajdľou).
Po upečení nechaj úplne vychladnúť.
Maslový kávový krém:
Maslo vyšľahaj do svetlej a nadýchanej hmoty (cca 3–5 minút).
Postupne prisypávaj práškový cukor a stále šľahaj.
Nakoniec pridaj espresso a vanilku.
Do hotového krému môžeš "bodovo" vmiešať lyžičkou malinový lekvár, aby vznikli jemné ovocné prúžky. Zostavenie:
Korpus rozrež na dve vrstvy.
Spodnú časť potri lekvárom, nanes časť krému a prikry druhou časťou korpusu.
Celý povrch tortičky potri zvyšným krémom.
Obaľ boky torty v pražených mletých mandliach.
Vrch ozdob hoblinami ceremoniálneho kakaa, sušenými malinami, čokoládovými guličkami a mätou.
Tip:
Pre výraznejšiu kávovú chuť môžeš korpus pred potieraním ešte jemne pokvapkať espressom alebo amaretom.
Komentáre